Kategori: Ekonomi

Stanna tiden ?

Hur man än bär sig åt så verkar tiden aldrig räcka till. Ändå så tar tiden aldrig slut. 

Lillskruttan har blivit 1 år och det är nog det snabbaste året i mitt liv. 

11088542_10153153929818346_6745858613799313483_n

Jonathan fyller 4 på söndag ! Vart tar liksom tiden vägen ?

10592831_10152566770933346_8846823631934590312_n

Isak börjar snart förskoleklass ! 

923032_10151581154443346_1331724033_n

Kärleken till Caroline är magisk .

1236948_10151809868953346_1867570031_n

Ge mig mer tid !

så jag hinner  planera tomten , byta fönster, byta tak ,bygga ut garaget, bygga klart altanen, men framför allt umgås mer med Familjen !

Där emellan ska jag försöka klämma in lite högskolestudier också.

Men jag fixar det !

Fiberinstallation en investering för framtiden.

Optic fiber cable

Kalla mig bortskämd men när jag 2008 flyttade till hus så bytte jag ned mig från en internethastighet 100/100 till 8/0,8 som är det högsta jag kan få via adsl där jag bor. Snacka om att det kändes som att ta klivet tillbaka till stenåldern.

Nu har vi startat en förening i området där jag bor och skall installera fiber i våra hus.

En del rynkar på näsan och tycker de 18900:- installationen kostar är dyrt. Själv ser jag det som en investering för framtiden.

Men är verkligheten så att det verkligen är dyrt? Allas behov är olika men jag ska ta upp mitt egna exempel för att jämföra mina egna kostnader.

Det jag kan få via fibern är TV, Telefoni och internet.

Dessa fasta  kostnader har jag idag.

  1.  Bredband 8/0,8  329 :- + nätavgift 89:- =  418:- för bredbandet
  2. TV-lösning boxer 16  239 + aviavgift 30:- = 269:- för tv
  3. Hemtelefoni 0:-

Total en månadskostnad på 687:- för 8/08 adsl och boxer 16

Kostnad på 60 månader 41220 :-

 

Istallationskostnaden för fibern kommer ligga på 18900:-, får dock ett bidrag på 16680 :- då jag binder mig på internethastigheten 1000/100 ( 125 ggr snabbar än mitt nuvarande på 8/0,8) på 60 månader

Så installationskostnaden för fibern blir 2220 kr

Hur ser min framtida kostnad ut då undrar ni säkert?

  1. Medlemsavgift i fiberföreningen 20 kr
  2. Sappa digitaltv 21 kanaler       120 kr
  3. Bredband 1000/100                 649 kr
  4. Ip-telefoni                                    0 kr

Total en månadskostnad på 889:-

Kostnad på 60 månader 53340 + 2220 = 55560:-

 

Skillnad 55560 kr – 41220 kr = 14340 kr / 60 månader = 239 kr  / månad de första 60 månaderna 

Dock med en mycket bättre prestanda än vad jag kan erbjudas idag. 125 ggr snabbare bredband samt 5 kanaler större tv-utbud

Väljer jag sen att sänka hastigheten till 100/10 efter bindningstiden  gått ut har jag ändå 12.5 gånger snabbare internethastighet än vad jag har idag, då hamnar min fortsatta fasta månadskostnad för tv och internet  + ip-telefonipå totalt  20+120+279 = 419:-

 

Månadskostnad på 419:- , dvs 687-419= 268 :- mindre än vad jag har idag.

Fibern har med andra ord betalat sig själv och gett en avkastning på  ( 1740 :- ) efter 10 år.

 För mig blev valet ganska enkelt, en fiberinstallation!

 

 

 

 

/ Elias

Hästar (pappors problematik) finns inte 2014.

Hur kommer det sig att mammor gladeligen tackar och tar emot  när deras partner skriver över sina föräldrar-dagar till dem och sedan utmålar sig själva som ojämställda offer?

Vågar mammorna inte säga ifrån att de vill ut och jobba?

Hur märkligt det än kan låta så finns  pappor som gladeligen skulle vilja få chansen att vara hemma med sina barn men inte kan, för de har nämligen inte fått förutsättningarna från början.

Idag sitter mamman hos ogifta par på vetorätt om vårdnaden.  Vetorätten borde snarare ligga hos barnet rent juridiskt. Vem vet vi kanske kommer dit en dag. 

Hur kommer det sig att moderns jämställdhet är viktigare än sina egna barns jämställdhet?

De är ju trots barn som växer upp till kvinnor och män,mammor och pappor. 

Är själv övertygad om att jämställdhetsarbetet skulle gå avsevärt mycket lättare om man som barn har växt upp med jämställda förutsättningar.

Kan det vara så enkelt att debatten om uttaget av  föräldrardagarna i själva verket bara används som slagträ för att belysa kvinnors (observera även ickemammors) ojämlikhet jämte män ( observera även ickepappor). De ensamstående mammor och även pappor borde dessutom inte räknas in i statistiken då de besitter alla föräldrardagarna . Statistiken skulle bli mindre missvisande då.

Sällan belyser media barnets ojämställda problematik som borde vara en självklarhet  i sig självt.

12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Men de belyser gärna alla kvinnors problematik med ojämnt fördelat föräldrarskap.

Pappornas problematik i föräldrarskapet då?  

Kom i skrivande stund på svaret.

Just ja , den problematiken finns inte !

 

/Elias

Reflektion över partiers syn på barns rätt till båda föräldrarna .

Efter att studerat partiprogrammen så konstaterar jag följande

Socialdemokraterna Förlitar sig helt på barnkonventionen och vill införa den till lag, i den viktigaste frågan om barnens rätt till båda föräldrarna så lyser den med sin frånvaro, den fråga  som kanske är den viktigaste jämställdhetsfrågan i dagens samhälle.

Vänsterpartiet Förlitar sig helt till barnkonventionen och vill  införa den till lag, Glömmer även de att den viktiga frågan om barns rätt till båda föräldrarna bör påskyndas

Miljöpartiet Politiska beslut ska grundas på påverkan av våra barn. Varför påskyndas inte barnens rätt till båda föräldrarna kan man då tycka?

Sverigedemokraterna Betonar barns rätt till sina biologiska föräldrar

Moderaterna Förlitar sig på föräldrarnas förmåga att ombesörja barnets trygghet och välmående. Dock inte ett ord om barnets rätt till båda föräldrarna.

Folkpartiet  Förlitar sig helt till  barnkonventionen och i vill införa den till lag. Vill jämna ut uttag av föräldrar-försäkringen genom ökad jämställdhetsbonus. Glömmer även de att den viktiga frågan om barns rätt till båda föräldrarna bör påskyndas

Centerpartiet Vill att vårdnadshavaren själv ska få bestämma över karriärval och föräldrarutag. Inte ett ord om Barnens rätt till sina båda föräldrar.

Kristdemokraterna Förlitar sig helt till barnkonventionen och vill införa den till lag. Vill även att båda föräldrarna skall ha samma möjligheter till uttag av föräldrar-försäkringen men kan i samförstånd fördelas valfritt mellan föräldrarskapet.

Fi  Vill stärka vårdnadshavaren med vetorätts roll. 

 

 

Reflektion: Med tanke på att majoritet verkar finnas för att anta barnkonventionen till lag så borde det vara ett enkelt beslut att lagstadga om barns rätt till båda föräldrarna redan nu då majoriteten rör sig över blockgränserna.

 

 / Elias

Politikretorisk härdsmälta !

I dagen politik så debatteras det gärna om jämställdhet. De flesta partier slår sig för bröstet och tycker de är så himla duktiga på jämställdhet.

Men när det kommer till barns jämställdhet så läggs locket plötsligt på. I dagens Sverige så föds alla barn med ogifta föräldrar ojämställda. Barn med gifta föräldrar föds med 2 vårdnadshavare,barn med ogifta föräldrar endast med 1 vårdnadshavande förälder.

 Sverige är nämligen så ojämställt så mamman anses ska ha vetorätt om en ogift pappa ska anses lämplig som vårdnadshavare. I de flesta fall är ändå mamman så klok att hon förstår att 2 vårdnadshavare är att föredra.

Men uppstår det att mamman utnyttjar sin vetorätt och pappan väljer att ta strid för sitt barns rätt till båda sina naturliga vårdnadshavare så haglar argumenten vilt som , Vem ska amma, Jag har burit barnet i magen och har per automatik bättre koll på barnets behov, Barnet bor tryggast hos mig i minst 3 år osv så nöj dig med umgängesrätt. 

bb

Hos barn med två vårdnadshavare ska man  försöka tvinga pappor till en 3:dje pappamånad som leder till ännu mer ojämställdhet. Läs tidigare inlägg här.  Argumenten då är att kvinnor ska få chansen att göra karriär, få bättre löneutveckling, det blir ett mer jämställt Sverige osv. ‘

Då helt plötsligt så är pappor en bra vårdnadshavare för våra kära politiker. Så bra vårdnadshavare att det utövas överförmynderi  och tvinga pappor att ta ut pappaledighet istället för att se till problematiken ( ofta ekonomisk) om varför pappor inte tar ut ledigheten i större utsträckning än nu. 

Om pappor Är så dåliga vårdnadshavare i ena läget ,varför blir de plötsligt så bra i det andra ? Tror inte jag stött på en enda politiker som kunnat svara på det.

Det självklara valet borde ju vara att familjerna borde få bestämma själva. Ingen familj har samma förutsättningar som någon annan. Finns massor med aspekter som spelar in.  Ammning,egna företag,körkort,ekonomi, som sagt alla familjer ser olika ut.

Mest synd är det om de barn som skulle velat haft rätten till båda sina föräldrar men endast har en på grund av den ena förälderns vetorätt!

Frågan om jämställdhet börjar vid ALLA barns rätt till båda föräldrarna.

 

/ Elias Hjort

Pappa är bäst !

Känns som man har en miljon saker man ska hinna med i sommar. Men har iaf hunnit med att förbereda lite inför altanbygget som strax ska dras igång. Även hunnit med att schakta av lite  massor som gjort stora delar av tomten obruklig. Lite matjord och färdig gräsmatta så ska en del av tomten börjat se hyfsad ut.

Tiden rusar och man börjar förstå att våran lilla Emilia snart inte är så lite längre.    Myser för fullt när jag ser pojkarnas stolthet över sin lillasyster. Får se hur länge det varar innan de ser henne som en dryg liten syster som bara ska vara i vägen. Är väl det som ingår i syskonkärlek eller ?

Lär försöka finna tid till lugn och ro också. Allergimedicinerna får mig att känna mig som en sombié. Tror familjen vill ha en pigg och glad pappa istället för en trött och grinig. Så all hjälp med altanbygge i sommar kommer belönas med rejäla portioner grillat  och evig tacksamhet 🙂 . Pappsen kan man alltid räkna med . Han sliter som ett djur för att hjälpa mig med tomten  trots sina 73 år fyllda. Pappa du är bäst helt enkelt !

 

2014 fullt av möjligheter.

Onsdag och de flesta har börjat jobba igen efter alla klämdagar. Själv har jag en natt kvar innan jag går på långledighet till måndag. Officiellt sett är jag även sambo från och med  igår, så veckan börjar på bästa tänkbara sätt.

Året 2014 ser ut att bli ett förändringarnas år på många sätt. Samboskapet öppnar många möjligheter.  Gymmet i källare är nästan komplett, så ursäkterna för att hoppa över ett träningspass borde inte finnas. En timme på dygnet ska man kunna pussla in. Samboskapet innebär också att jag kan lägga mer tid på att renovera kåken också , Något som båda ser fram emot. Finns ju en del att välja på. Altan,fönster,badrum,kök,tak samt tomtplanering. Altanen verkar vi iaf vara överens om att den kommer först :).

I april är det  planerat nedsläpp för Isak och Jonathans  lillebror eller lillasyster också. Något vi alla ser fram emot med glädje. Trots komplikationer så är denna graviditet rena barnleken jämfört med Isak och Jonathans.  Det märks på dem att de funnit en trygghet i familjesituationen och att de ser Caroline som en naturlig del i familjen. Deras utveckling går i en rasande fart  sen Caroline kom in i bilden. Märks att hon jobbar med barn om man säger så .

Vissa vinner på spel.

Själv drog jag högvinsten och vann kärleken och fick den besvarad av Caroline.

 

/ Elias

Virus på hårddisken ?

Ibland kan man ju undra hur folk är funtade egentligen.
Hur man kan vara så totalt blind ibland?

Ju mer man börjar titta sig omkring ju mer upptäcker man hur egoismen breder ut sig.
Hur folk behagar sin egen egoism före det som borde vara viktigt och högre prioriterat i sina liv.

Eller är folk bara bortskämda med att det ordnar sig på något vis ändå?
Folk överöser sig i onödig vardagslyx och blir lika förvånad varje gång det dimper ned 
en räkning i brevlådan.

Jag har själv varit i sitsen och är väl egentligen inte rätt person att döma någon när det gäller att konsumera vardagslyx.


Min egen wakeupcall kom i samband med att jag fick gå mitt livs största fight.
En fight som fick en bra utgång just för att jag tror jag prioriterade rätt och satt mitt eget ego åt sidan.

Dock så löd en tuff tid därefter och man blev tvungen att prioritera livet på ett helt annat sätt. Men nu när man är på fötter rent ekonomiskt så är livet destå lyxigare . Bara vetskapen att man kan unna sig saker fast man inte gör det i samma utsträckning som förut är bara det en lyx i sig.

Man mår bättre och slipper oroa sig för och när tex bilen behöver lagas. Slipper känna att utgiften för 4 pallar pellets försätter sig i låneträsket och sinkar humöret för en själv. Och även om jag inte äter ute varje dag så har jag insett att när jag väl gör det så är man inte lika trött på utematen som förut, så njutningen av thaibuffen blir destå större.

Egoism tror jag dock i måttliga mängder kan vara bra då det kan vara en enorm drivkraft. Dock tror jag det endast gäller de som redan är på fötterna och har koll på sin ekonomi. Egoism kopplat med dålig ekonomi har jag till största delen bara sett att det leder till fördärvet.

I mitt eget fall så har jag en god ekonomi klart lett  till ett bättre välbefinnande utan att man för den delen beöver överösa sig med lyx.

Största lyxen för mig är att kunna få må bra.

Som bonus på det så har man träffat världens underbaraste flickvän som jag nu väntar mitt tredje barn med.

Känns själv som jag fått sju rätt på lotto .

Ett litet råd till dem som bara har sig själv i fokus.

Ta en dag i veckan där ni lägger all fokus på att prioritera rätt. Kanske är det så enkla saker som att ringa det där samtalet du aldrig ringer.

Skita iden där hårklippningen för att istället ha lite sparat när bensinkortsräkningen kommer. Strunta i utematen som kostar skjortan varje månad mm. 

Framförallt. Har du barn så kan du alltid prioritera dem innan dig själv.

Själv har jag just  förhandlat på jobbet om andra arbetstider för att ungarna ska få mindre förskoletid. Kontentan kommer bli färre nätter för dem  då de kan sova hemma  i sina egna sängar istället.

/Elias